×

Sporten in tropische temperaturen, TIPS!

Heerlijk, het is zomer in Nederland! ☀☀☀ De komende dagen zelfs tropische temperaturen. Maar hoe zit het met jouw workout die je gepland heb, hoe kan je verantwoordelijk blijven sporten met warm weer? Bedoel, dit weer is heerlijk als je een dagje strand op de planning hebt staan, maar sporten met warm weer kan best belastend of zelfs gevaarlijk zijn. Hieronder een aantal tips zodat je verantwoordelijk kan blijven trainen zelfs bij tropische temperaturen.

 

  • Pas je training aan.

Begin langzaam en doe het rustig aan. Sporten met warm weer kan namelijk erg belastend zijn. Tijdens het sporten produceert je lichaam warmte. Die wordt afgevoerd door de bloedsomloop via de huid; je gaat zweten. Bij warm weer spant het lichaam zich extra in om de totale oppervlakte van je huid goed te gebruiken. Hierdoor ontvangen je andere organen en spieren minder bloed. Je hart moet dan dus harder werken om dit te compenseren. De hartslag gaat omhoog om voldoende bloed te blijven rondpompen en je bloeddruk op peil te houden. Daarom is het verstandig om je aan te passen; train op een lagere intensiteit.
 

  • Locatie

Zoek een locatie op in de schaduw, dit scheelt al snel een aantal graden in temperatuur. Het liefst ook nog op een onverharde ondergrond. Het asfalt wordt snel heet en blijft ook lang warm. Hierdoor kan de temperatuur zo een paar graden hoger zijn dan op het gras of zand. Pak bijvoorbeeld je training in het bos; over het algemeen overal schaduw door de bomen en onverharde wegen. Ideaal bij warm weer!
 

  • Drink van te voren voldoende

Bij warm weer verlies je door zweten veel vocht. Dat vochtverlies moet worden aangevuld. Het beste kun je al beginnen met water drinken voordat je gaat sporten. Drink dus voordat je dorst krijgt. Als je pas gaat drinken op het moment dat je dorst hebt, is er al een tekort aan vocht ontstaan.
 

  • Drink niet alleen water

Bij zweten verliest je lichaam niet alleen vocht maar ook zout. Bij zeer warm weer is het daarom verstandig om sportdrank te gebruiken om de voorraad energie, zout en mineralen op peil te houden. Isolone sportdranken zij het beste. Deze worden snel opgenomen door het lichaam. Isotone sportdranken zijn te herkennen aan de vermelding ‘isotoon’ op het etiket en aan de hoeveelheid koolhydraten (4-8g/100ml) en natrium (400mg/10ml).
 

  • Draag ademende kleding

Kies voor lichte, luchtige kleding die de verdamping van zweet niet belemmert. Gebruik dus ‘ademende kleding’. Stof die niet goed ademt plakt tegen je huid, houdt zweet en warme lucht vast en dat wil je juist niet. Moderne sportkleding is vaak vervaardigd van vezels die ademen en vocht afvoeren. Bescherm verder je hoofd en nek wanneer je wordt blootgesteld aan direct zonlicht. Draag bijvoorbeeld een pet of helm. Voor de fietsers onder ons; zorg voor een helm met gaten voor de ventilatie.
 

  • Zonnebrand!

Smeren! Bescherm ook je huid tegen de zon, zeker als je gaat zweten is de kans op verbranding nog groter. Kies voor een zonnebrandcrème met een hoge factor.

 

 

& Als laatste, laten we genieten van dit heerlijke tropische weer in Nederland! Vakantie gevoel tijdens jouw workout! ☀☀☀


 

 

top