×

Koffie voor het slapen gaan: dit is het effect!

Koffie en frisdranken zijn veruit de meest gedronken dranken op een dag. Toch kunnen deze cafeïne houdende dranken voor veel problemen zorgen. Je kan er bijvoorbeeld slechter door slapen of je blijft zelfs de hele nacht wakker. Een kopje koffie werkt ongeveer 6 uur lang door in ons lichaam, waardoor het lang duurt om in slaap te vallen.

 

Effecten van frisdrank of koffie voor het slapen gaan

Ze hebben voornamelijk effect op ons slaapritme. Veelvuldig koffie drinken is een van de meest voorkomende oorzaken van slapeloosheid. Dat komt doordat koffie ongeveer 6 uur in ons lichaam actief blijft. Als je dus rond 18:00 uur nog een kopje koffie drinkt, kan je pas rond middernacht pas goed slapen. ’s Avonds koffie drinken leidt dus eerder tot slapeloosheid in de nacht. Ook geldt de regel: hoe meer cafeïne we drinken, hoe langer het duurt tot deze weer afgebroken is.

 

Afbraak van melatonine

Melatonine is het hormoon dat ervoor zorgt dat we ons slaperig voelen. Cafeïne remt de aanmaak van melatonine of breekt het voor een deel af. Je lichaam begint al met aanmaak van melatonine rond 21:00 uur volgens het circadiaans ritme (dit verschilt per persoon. Bij de een is dit eerder, bij de ander is dit later). Daardoor voelen we ons dus slaperig. Cafeïne halveert de hoeveelheid melatonine in ons lijf. Cafeïne blokkeert namelijk het enzym dat melatonine aanmaakt. Om die reden voelen we ons minder moe of zelfs hyperactief als we veel koffie hebben gedronken.

 

Overgewicht

De effecten van koffie en slapeloosheid gaan hand in hand samen met overgewicht. Tot twee kopjes koffie wordt de stofwisseling versneld. Daarna vertraagt de stofwisseling. Dit komt doordat er teveel gifstoffen in het lichaam blijft en het lichaam te druk is met het uitscheiden van deze stoffen. Men voelt zich daardoor vermoeid, maar niet slaperig. De nachtrust wordt daardoor verstoord. Een goede, melatonineproductie zorgt ervoor dat ons lichaam slank blijft. Bij een juiste productie van melatonine is de hoeveelheid buikvet beduidend minder. Doordat de melatonine productie hier juist verstoord wordt, komt men sneller aan en slaapt men slechter.

 

Onderzoek naar cafeïne en slaap

Amerikaanse onderzoeker onderzochten de effecten van cafeïne op de slaap. Cafeïne zit niet alleen in koffie maar ook in frisdranken en in energydranken. Dit onderzoek heeft aangetoond hoe lang het duurt tot dat je weer kunt slapen na inname van cafeïne. Aan dit onderzoek deden gezonde mannen en vrouwen mee. Zij drinken gematigd cafeïne. Bij het bijhouden van een slaapdagboek werden zij gemonitord en kregen zij verschillende tijdstippen cafeïne. Niemand had voor het onderzoek last van slaapproblemen. Maar het blijkt dat cafeïne zorgt voor problemen in de timing. Zo bleek dat op alle drie de tijdstippen het gebruik van cafeïne zorgt voor een kortere slaapduur. Wie tot zes uur voor de laap nog cafeïne inneemt, ruilt daarvoor een uur slaap in de nacht in. Ook zorgt cafeïne voor een verminderde slaapkwaliteit. Men lag tijdens het onderzoek ’s nachts langer wakker. De deelnemers noteerden in hun slaapdagboek dat zij alleen drie uur van te voren effect merkten. Alleen de slaapapparatuur liet echter zien dat het slaapritme wel degelijk was verstoord.

 

Het beste tijdstip voor koffie

Het beste tijdstip voor een kopje koffie is in de ochtend. Wie toch graag ’s middags een kopje koffie drinkt, kan dit het beste voor 15:00 uur doen, als je na 22:00uur naar bed gaat. Ga je liever al eerder slapen? Dan kan je het beste voor 14:00 uur een kopje koffie drinken. Het is raadzaam goed te letten op de cafeïne inname. Vermijd te veel kopjes koffie een energydranken in het bijzonder.

 

Cafeïne is geen medicijn

Voldoende slapen is het medicijn tegen slapeloosheid. Cafeïne kan dus niet als medicijn ingezet worden. Slaapproblemen ontstaan door een teveel aan cafeïne. Wie cafeïne drinkt om slaapproblemen te onderdrukken, belandt in een vicieuze cirkel.

 

Dus drink je koffie in de ochtend en na 14:00 uur niet meer! 

top