×

Zo houd ik ‘gezond eten’ vol

Hoe ik mijn 'gezonde basis' vast hou?

Ik ben van mening dat ‘gezond eten’ voor iedereen anders is. Zo hecht de ene persoon veel waarde aan vegetarisch eten, terwijl de ander juist focust op eiwitrijk eten. Mijn gedachte achter ‘gezond eten’ is als volgt:

Een ‘gezonde’ basis..

Ik zorg zoveel mogelijk voor een ‘gezonde basis’. Zo start ik elke dag met een voedzaam ontbijt zoals havermout of kwark en dat combineer ik dan met fruit. In de middag lunch ik vaak met spelt of volkorenbrood en kies voor eiwitrijk beleg. Vaak probeer ik tijdens mijn lunch ook extra groentes te eten, denk hierbij aan tomaatjes, komkommer of paprika. Voor het avondeten zoek ik een goede balans tussen koolhydraten, vetten en eiwitten. Voor de tussendoortjes vermijd ik suikers en verzadigde vetten. Tot slot → water drinken! En het liefst minstens 1,5 liter / 2 liter per dag.

Hoe ik deze gezonde basis vol houd? Dat vertel ik je hieronder.

  • Gezond eten kan ook lekker zijn!

Het is belangrijk dat je opzoek gaat naar gezond eten dat jij lekker vindt. Waarom? Als je producten/recepten zoekt die JIJ lekker vindt dan hoeft gezond eten helemaal niet erg te zijn. Ik zal even een voorbeeldje geven: Kikkererwten. Kikkererwten tellen een hele verzameling aan voedingsstoffen wat ze harstikke gezond maken. Denk aan plantaardige eiwitten, verschillende mineralen en een bult vezels. Ze kunnen bijvoorbeeld prima gebruikt worden als vleesvervanger. Maar naast deze vele voordelen wordt ik er zelf niet heel blij van. Dat is de reden waarom ik niet snel voor kikkererwten zou kiezen. Kies iets wat je lekker vindt (en gezond is natuurlijk) en je houdt je gezonde basis langer vast!

 

  • Wees niet te streng voor jezelf!

Zeker iedere week laat ik mijn ‘gezonde basis’ eventjes los. Ik denk dat dit erg belangrijk is waarom ik het gezond eten vol kan blijven houden. Stel je voor dat ik een weken lang geen chocolade mag eten, dan weet ik 100% zeker dat ik aan niets anders meer kan denken… Balance is the key. Zo voeg ik af en toe wat pure chocolade vlokken toe aan mijn bakje met kwark of havermout. Het belangrijkste is dat ik de rest er omheen gewoon ‘normaal’ blijf eten.

Al met al hoop ik duidelijk te maken dat je zeker af en toe wat lekkers kunt eten, ook als je een gezonde levensstijl wilt nastreven. Zolang de basis maar gezond is en dat blijft houden. En als dat lukt, dan ben je naar mijn mening al super goed bezig!

 

► Ben je opzoek naar jouw 'gezonde basis' en lukt het je maar niet om die te vinden? Laat mij je helpen doormiddel van een voedingscoachings traject, meer informatie hierover vind je hier. 

top