×

Waarom sporten met een personal trainer?

Je hoort steeds vaker dat mensen kiezen om te gaan sporten met een personal trainer. Maar waaruit is deze trend ontstaan? Waarom kiezen we graag voor 1 op 1 training? De trend 'gezondheid voorop' is in een periode van een pandemie veel belangrijker geworden en we weten dat persoonlijke 1 op 1 training hierin effectief kan zijn. Maar wanneer kies je nou voor een personal trainer en nog belangrijker hoe kies je de JUISTE trainer in een tijd waar er personal trainers in overvloed zijn!

 

GEZONDHEID VOOROP
Het is inmiddels algemeen bekend dat een gezonde geest en een gezond lichaam 'the key' zijn om meer werkdruk aan te kunnen en beter te kunnen presteren. Deze prestaties worden niet alleen op zakelijk van je gevraagd, maar ook privé. Iedereen wil na het werk ook nog in staat zijn om van waarde te zijn voor geliefden, leuke dingen doen met vrienden of deelnemen aan leuke familieuitjes. Het belang van een gezond en krachtig lichaam is steeds meer aanwezig in de samenleving. En dat zie je overal terug. Supermarkten spelen in op bewustwording van de inhoud van producten (wel of geen suiker, veel of weinig vet, plantaardige producten, etc.), trainingsstudio's en personal trainers schieten op elke hoek van de straat als paddenstoelen uit de grond. Eerder was de trend om alles zo snel en makkelijk mogelijk te maken, benaderen we onze doelen tegenwoordig heel anders. Alles maar zo snel en makkelijk maken zorgt niet voor een duurzaam resultaat, dus daar gaan we geen tijd meer in steken. We willen ECHT onze doelen behalen en dat doe je om doelgericht te trainen.

 

WAT WERKT DAN HET BESTE?
Personaliseren!
Een op maat afgestemd trainings- en voedingsschema creëert een effectiever resultaat. Oftewel in een kortere tijd creëer je meer resultaat. Dus in plaats van twee uur in de sportschool kun je in een uur 1 op 1 training hetzelfde creëren. Dus in plaats wat je denkt in een half jaar te kunnen bereiken, bereik je in drie maanden dankzij een personal trainer (EN heel veel zelfdiscipline natuurlijk). Nu hoor ik je vragen 'Hoe dan?'. Nou, een goede personal trainer zorgt ervoor dat je efficiënter met de tijd omgegaan wordt en de belastig van de oefeningen juist op elkaar afgestemd zijn. Ook zorgt een personal trainer voor de juiste opbouw van oefeningen en zal de trainer je de oefeningen qua techniek goed aanleren waardoor je dus beter traint. Natuurlijk kan je er ook voor kiezen om voor jezelf het trainingsprogramma af te werken, alleen dat vergt veel zelfdiscipline. Discipline om elke training weer het maximale uit jezelf te halen en technisch goed te blijven bewegen om blessures te voorkomen. Dus naast dat de personal trainer een persoonlijk trainings- voedingsplan voor je maakt is de trainer ook jouw stok achter de deur, zeker in het begin. Iemand die jouw gedrag spiegelt, zodat je ogen geopent worden. Ook zijn wij trainers goed om ECHT naar je te luisteren, gaat een oefening even niet lekker dan zijn wij instaat om snel te schakelen en jouw trainingsplan te optimaliseren.

 

WAT MAAKT NOU EEN GOEDE PERSONAL TRAINER?
Oke, maar er zijn er ZOVEEL? Hoe kies ik nou de juiste? Een echte goede personal trainer is iemand die goed naar je luistert en dat begint bij het intake gesprek al. De kern van jouw vraag staat centraal, de focus ligt op jouw doelen. De trainer doorbreekt cirkels en spiegelt jouw gedrag, inplaats van meepraten en meebewegen. Iemand die durft jouw bewust te maken van de keuzes die je maakt. Want heel eerlijk, als je het zelf allemaal erg goed wist en deed, dan had je jouw doel al bereikt.
Daarnaast is het belangrijk dat de personal trainer de juiste opleiding heeft gevolgd en ervaring heeft die matcht met jouw doelen. Wist je dat 'personal trainer' een open beroep is en dat dus inprincipe IEDEREEN zich personal trainer kan en mag noemen? Dus check goed of de personal trainer waar je mee wilt gaan werken goed opgeleid is. TIP: check PT collective doetinchem voor goed opgeleiding personal trainers in Doetinchem met allemaal zijn/haar eigen kwaliteit op sport en voeding gebied.

 

WAAR MOET JE OP LETTEN ALS JE OP ZOEK GAAT NAAR EEN PERSONAL TRAINER?

 1. Kwalificaties en opleidingen. Check vooral of de trainer waar je bij wilt gaan trainer wel opgeleid is om jou te mogen begeleiden. Kijk daarnaast ook of ze een EHBO diploma hebben, niet geheel onbelangrijk.
 2. Duidelijkheid in wat te verwachten voor welke kosten.
 3. Ervaren is op het gebied waar jij je in wilt verbeteren
 4. Ben je in een speciale conditie (bijvoorbeeld een zwangerschap) of heb je specifieke klachten (bijvoorbeeld diabetes) kies dan iemand die hierin specifiek opgeleid is.
 5. Iemand die nauw contact heeft met goede fysiotherapeut en je hiernaar an doorverwijzen bij grote of kleine klachten.
 6. Vertrouw op je gevoel. Naast alle bovengenoemde redenen is een klik hebben ook ontzettend belangrijk. Je gaat namelijk samen een persoonlijk traject aan, een vertrouwensband en klik is dan zeker belangrijk. Is de klik er niet? Begin er dan niet aan.

 

WANNEER STARTEN MET EEN PERSONAL TRAINER?

 1. Als je geen of weinig resultaat ziet met wat je nu doet
 2. Als je al een lange tijd niet sport en je niet goed weet waar je moet beginnen
 3. Als je naar een hoger niveau wilt
 4. Als je een opstap nodig hebt om vanuit daar zelf verder op te borduren
 5. Als je wilt starten en je hebt een stok achter de deur nodig
 6. Wanneer je een specifieke blessure/ziekte of conditie hebt
 7. Bij sportspecifieke doelen
 8. Maar het kan ook zijn dat personal training gewoon jouw 'ding' is. Dat je lekker kan sporten op de tijd die jou uitkomt en je sport dan altijd op jouw niveau.

 

Nummer 1 reden om een personal trainer of voedings coach in te huren is afvallen en fit worden. De reden hiervoor is: HET WERKT! Ben je benieuwd of ik jou kan helpen met jouw persoonlijke doelen? Neem gerust contact met mij op voor een vrijblijvende intake. Dan kijken wij samen naar jouw mogelijkheden.

top