×

Persoonlijk: Mijn weg naar een gezondere leefstijl!

 

Ik hoor de laatste tijd vaak: "Maar jij hebt makkelijk praten, jij hoeft er niet veel voor te doen om zo fit en slank te zijn". Dit hoor ik dan vaak in mijn coaching gesprekken tijdens een personal training sessie. Dan denk ik vaak... eeh nee? Ook ik moet er veel voor doen en een aantal jaar geleden was ook niet geheel fit en slank. Omdat veel mensen hier een verkeerd beeld over hebben, ga ik jullie meenemen met mijn proces naar een gezondere leefstijl. We springen even terug in de tijd, z'n 8 jaar geleden..  


Iedereen die mij een beetje kent weet dat ik mijn hele leven al mega sportief ben, van badminton tot voetbal tot mijn sportopleiding. Vanaf kleins af aan al op een windsurfplank te vinden, stil zitten is dus niet echt mijn ding. Maar op mijn 15e liep ik met voetbal een knie blessure op. Mijn voorste kruisband was afgescheurd, verschrikkelijk vond ik dat. Dit gebeurde ook nog eens midden in mijn sportopleiding, ik kon dus alleen maar kijken naar alle sport lessen.. frustrerend! Zeker voor iemand die totaal niet stil kan zitten. Doordat ik dus van veel bewegen naar helemaal niet bewegen ging, vlogen de kilo's erbij. Rond die leeftijd kwamen ook de leuke feestjes op de agenda met de nodige hapjes en drankjes. Niet bewegen en naar veel feestjes gaan is nou niet echt de beste combinatie, maar dat maakte mij op dat moment niks uit. Ik was totaal niet met mijn gewicht bezig en al helemaal niet met gezonde voeding. Dit alles tot dat ik aangenomen werd op mijn stage adres, een fitnesscentrum, hier begon ik als fitnessinstructeur. Ik ging dus mensen helpen en motiveren om de beste versie van zichzelf te worden. Maar hoe dan? Dit was ik zelf nog niet eens? Hoe kan je mensen helpen om fit en gezond te worden, als ik dit zelf niet ben?.... Ik werd me bewust dat ik dingen anders moest gaan doen in mijn leven, meer sporten en gezonder eten. 

 

Mijn echte omslag naar een gezonde lifestyle kwam pas op het moment dat ik op mezelf ging wonen. Zelf boodschappen doen en je eigen eten klaar maken. Ik haalde overal gezonde receptjes vandaan, alles wilde ik proberen. Ik wilde perse uitzoeken wat nou voor mij werkt en dat is een aardige zoektocht. Mijn voedingspatroon probeerde ik zo af te stemmen op mijn trainingsdagen en niet trainingsdagen. Zocht uit waar ik wel lekker op kon sporten, maar bijvoorbeeld ook producten voor een goed herstel. Dit verschilt zo ontzettend erg per persoon. Ook ging ik in die tijd meer groepslessen geven, waaronder spinning en body-pump. Een jaar later kwam hier ook body-vive, bootcamp en grit strength bij. Naast al deze groepslessen probeerde ik ook mijn eigen trainings momenten in te plannen, krachttraining. Met dit alles, ging het natuurlijk ineens ontzettend snel. Ik kwam aan in spiermassa en viel af in vetmassa. Wat een heerlijk gevoel! Maar toch werd ik iets te gek op dat fijne gevoel. De Marije die eerst zo veel ging stappen en genoot van een alcoholisch drankje, ging in deze periode helemaal niet meer op stap. At zeker 6 dagen super gezond en volledige volgens alle macro's. En als er een keer iets ongezonds gegeten werd, moest ik dat voor mijn gevoel er direct weer af sporten. Ontzettend fit voelde ik mij wel, maar dat was ook het enige waar ik mee bezig kon zijn... 


Sinds ongeveer 2,5 jaar heb ik een goed ritme gevonden, fit zijn en blijven maar tegelijketijd ook leuke en gezellige dingen doen. Lekker uit eten, avondje stappen of losgaan met een zak M&M's en dan de volgende dag gewoon weer terug naar je gezonde ritme, zonder dat het een obsessie wordt. Natuurlijk kom je dan weer heel iets aan en krijg je iets meer vetpercentage, maar prima hoor.. Ik voel me er stuk fijner en gelukkiger bij. Het is een heel proces, wat echt in kleine stapjes gaat. Dus ik als coach weet eigenlijk heel goed hoe jij je voelt, hoe moeilijk het is en waar je tegenaan kan lopen, ook al is dit proces voor iedereen anders. 

Anderen helpen met hun weg naar de beste versie van zichzelf... dat is wat mij betreft het aller mooiste wat er is! Met een gezond levenspatroon wordt jij veel gelukkiger dan ooit, laat mij je helpen met dit proces! 

  

 

top