×

Is een koolhydraatarm dieet wel zo gezond?

Koolhydraat arm dieet… iets wat nog steeds mega populair is bij vele van jullie. Ik zie het in mijn voedings coaching veel voorbij komen. Bij een koolhydraatarm dieet eet je minder koolhydraten dan aanbevolen. Sommige koolhydraatarme diëten zijn gericht op het verbeteren van de bloedsuikerwaarde. Andere zijn bedoeld om af te vallen of gebaseerd op het idee dat het gezonder zou zijn om bepaalde producten met koolhydraten te vermijden. Er zitten voor- en nadelen aan dit koolhydraatarm dieet. Welke dat zijn, dat ga ik jullie in dit artikel hieronder uitleggen.

 

Wat is nou eigenlijk een koolhydraatarm dieet?

Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarmee je relatief veel energie uit eiwitten en vetten gaat halen en weinig energie uit koolhydraten. Een koolhydraatarm dieet levert 50 tot maximaal 130 gram koolhydraten per dag. Met een ketogeen dieet zit je nog later dan 50 gram koolhydraten per dag.

Even een voorbeeldje: een gemiddelde volwassen vrouw eet ongeveer 225 gram koolhydraten per dag. Dat is een normale hoeveelheid. De Gezondheidsraad adviseert namelijk dat wie gezond wil eten, 40% tot 70% zijn energie uit koolhydraten haalt. Voor een gemiddelde volwassen vrouw kom dat neer op ongeveer 200 tot 350 gram per dag. Als je dus al minder dan 200 gram koolhydraten eet per dag, spreken we eigenlijk al snel over een koolhydraatarm dieet.

 

Wat is het doel van een koolhydraatarm dieet?

Sommige koolhydraatarme diëten zijn gericht op het verbeteren van bloedsuikerwaarden. Voor mensen met een diabetes type 2 kan dit dieet, onder begeleiding van een diëtist, erg zinvol zijn. Een koolhydraatarm dieet kan er ook voor zorgen dat mensen afvallen, ze krijgen namelijk minder caloreën binnen door het dieet. Hierdoor val je af.  Elk type dieet waarbij je minder energie binnenkrijgt dan wat je gebruik, zal zorgen voor gewichtsverlies. Dit geldt dus ook voor een koolhydraatarm dieet. Maar krijg je evenveel calorieën binnen, dan zorgt een dieet met weinig koolhydraten niet voor meer gewichtsverlies dan een dieet met een normale hoeveelheid koolhydraten.

 

Koolhydraatarme diëten zorgen op de lange termijn niet voor meer gewichtsverlies dan diëten die een normale hoeveelheid koolhydraten hanteren.

 

Wat zijn dan de voordelen van een koolhydraatarm dieet?

Een dieet dat arm is aan koolhydraten, is vaak rijk aan eiwitten. Doordat een koolhydraatarm dieet rijk is aan eiwitten, geeft dit dieet jou een langer verzadigd gevoel. Je hebt dus langer een gevoel dat je vol zit. Verder zijn eiwitten belangrijk voor de opbouw van je spieren. Het eten van voldoende eiwitten tijdens afvallen kan er mogelijk voor zorgen dat er meer spiermassa behouden blijft.

 

Maar.. wat zijn dan de nadelen van een koolhydraatarm dieet?

  • Koolhydraatarme dieëten zijn vaak ook rijk aan vetten. Diëten die hoog zijn in vet, zijn vaak ook (te) hoog in verzadigd vet. Vanwege het risico op hart- en vaakziekten raadt de Gezondheidsraad aan om producten met verzadigd vet zoveel mogelijk te vervangen door producten met onverzadigd vet.
  • Een koolhydraatarm dieet vergroot de kans op tekorten van sommige voedingsstoffen, met name bepaalde B-vitamines, voedingsvezels en jodium. Brood is bijvoorbeeld een belangrijke bron van jodium en vezels. Daarnaast mis je de positieve effecten op je gezondheid van sommige koolhydraatrijke producten. Zo verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.
  • Veel mensen houden een koolhydraatarm dieet niet lang vol, omdat het te streng, te eenzijdig of te onpraktisch is. Bovendien is gewichtsverlies meestal niet blijvend, omdat er geen gezond eetpatroon is aangeleerd.

 

Er zitten dus meer nadelen aan een koolhydraatarm dieet dan voordelen. Mijn advies om gewicht te verliezen is door gezonder te gaan eten volgens de Schijf van Vijf en meer te bewegen. Wil je afvallen door minder koolhydraten te eten? Begin dan met het verminderen van koolhydraatrijke voedingsmiddelen die niet in de Schijf van Vijf staan, zoals: koekjes, gebak, snoep en frisdrank. Kies bij producten zoals brood, rijst en pasta altijd voor de volkorenvarianten. Wil je liever persoonlijk voedingsadvies? Vraag dan hulp aan een diëtist of een gewichtsconsulent.

top